Toxoplasmoza la pisici

Ce este toxoplasmoza?
Toxoplasmoza este o boala produsa de un parazit unicelular numit Toxoplasma gondii (T. gondii). Toxoplasmoza este una din cele mai cunoscute boli parazitare si se intalneste la aproape toate animalele cu sange cald, incluzand aici animalele de companie si omul. In ciuda raspandirii largi a parazitului, acesta produce rar boala evidenta clinic la pisica sau la alte specii.

Cum apare boala?
Ciclul de viata al Toxoplasma gondii este complex si implica existenta a 2 tipuri de gazde; definitive se intermediare. Pisicile, atat cele salbatice cat si cele domestice, sunt singurele gazde definitive ale acestui parazit. Asta inseamna ca Toxoplasma poate produce oochisti(oua) numai daca infesteaza o pisica. Atunci cand o pisica ingera o prada infestata (sau pur si simplu carne cruda infestata), parazitul este eliberat in tubul digestiv al acesteia. El se multiplica apoi in in peretele intestinului subtire si produce oochisti(ciclul de infectie intestinal). Acesti oochisti sunt apoi eliminati in numar mare prin fecalele pisicii. Pisicile care nu mai fusesera expuse la infestarea cu T. gondii vor elimina oochisti prin fecale dupa 3-10 zile de la ingerarea tesuturilor infestate si vor continua eliminarea inca 10-14  zile, timp in care se produc practic mai multe milioane de oochisti. Acestia sunt foarte rezistenti, supravietuind in mediul extern peste un an.
In timpul ciclului de infectie intestinal (la pisica), unele Toxoplasme eliberate de chistii ingerati, penetreaza adanc peretele intestinal si se multiplica sub forma de tachizoiti. Aceste forme migreaza din peretele intestinal in alte regiuni ale corpului, producandu-se astfel ciclul de infectie extraintestinal.  Uneori, sistemul imunitar al pisicii blocheaza parazitul in acest stadiu, facandu-l sa intre intr-o faza de latenta sau „odihna”, ceea ce duce la formarea de chisti in creier sau musculatura. Acesti chisti contin bradizoiti sau forme care se dezvolta mai lent.
Alte animale, dar si oamenii sunt gazde intermediare ale Toxoplasma gondii. Ele devin infectate dar nu produc oochisti. Oochistii eliminati prin fecalele pisicilor nu sunt imediat patogeni pentru alte animale, ci trebuie sa sufere un proces numit sporulare care dureaza intre 1 si 5 zile, in functie de conditiile de mediu. Odata sporulati, oochistii sunt patogeni pentru pisici, oameni si alte gazed intermediare. Gazdele intermediare devin infestate prin ingestia oochistilor sporulati, iar aceasta infestare are ca rezultat  formarea chistilor in diferite tesuturi ale corpului. Chistii din tesuturile gazdelor intermediare sunt viabili si potential infectiosi pentru pisici, oameni si alte gazde intermadiare care consuma tesuturile in care ei se gasesc.

Cum afecteaza toxoplasmoza pisicile?
Cele mai multe pisici infestate cu toxoplasma gondii nu manifesta nici un semn de boala. Semnele clinice apar numai ocazional, atunci cand sistemul imunitar al pisicii nu este capabil sa stopeze migrarea trachizoizilor. De asemenea, boala este mult mai probabil sa apara manifestata clinic la pisicile cu imunosupresie, incluzand puii tineri si pisicile cu leucemie (FELV) sau cele infectate cu virusul immunodeficientei feline (FIV).
Cele mai des intalnite simptome sunt febra, pierderea apetitului si letargie. Alte semne pot aparea in functie de tipul infectiei, acuta sau cronica dar si de localizarea parazitului in corp. In pulmoni, infectia cu T. gondii poate provoca pneumonie cu grade diferite de afectare. Deasemenea, parazitul poate afecta sistemul nervos central, poate provoca afectiuni ale retinei sau al camerei anterioare a ochiului, dimensiuni anormale ale pupilei, si tulburari ale perceptiei luminii, orbire, incoordonare, durere la atingerea ochiului, schimbari de personalitate, invartiri in cerc, capul este aplecat, tremuraturi ale urechilor, dificultati in masticatie si inghitire, convulsii, pierderea controlului defecarii si urinarii.

Cum este diagnosticata toxoplasmoza la pisici?
Toxoplasmoza este de obicei diagnosticata pe baza anamnezei si a semnelor clinice si a testelor de laborator.(masurarea  anticorpilor IgG si  IgM fata de Toxoplasma din sange).Prezenta masiva a anticorpilor IgG pentru T. gondii la pisicile sanatoase sugereaza ca pisica a fost infectata dinainte iar acum este foarte probabil sa fie imuna si sa nu elimina oochisti. Prezenta masiva a anticorpilor  IgM fata de T. gondii, sugereaza o infectie activa a pisici.
Uneori oochistii pot fi gasiti si in fecale, dar aceasta nu poate fi considerata o metoda pe care sa ne bazam, deoarece ei arata asemanator cu oochistii altor paraziti. Diagnosticul definitiv necesita examinarea microscopica a tesuturilor pentru evidentierea modificarilor specifice date de prezenta tachizoizilor.

Poate fi tratata toxoplasmoza?
Cele mai multe pisici cu toxoplasmoza se pot vindeca prin tratamnt. Acesta implica o cura de catev zile cu Clindamycin.  Alte medicamente care se folosesc sunt pyrimethamina and sulfadiazina, care actioneaza impreuna pentru a inhiba  inmultirea T. gondii. Tratamentul trebuie sa inceapa cat de curand posibil dupa diagnosticare si va fi continuat cateva zile dupa disparitia semnelor clinice. Daca nu apar ameliorari ale semnelor clinice in 2-3 zile de tratament, diagnosticul de toxoplasmoza trebuie reconsiderat.
Nu exista inca un vaccin pentru toxoplasmoza pentru nici o specie.

Pot sa iau toxoplasmoza de la pisica mea?
Deuarece pisicile infestate nu elimina oochisti decat cateva zile in intreaga lor viata, sansle ca oamenii sa fie expusi sunt foarte mici. Crescand o pisica in casa nu inseamna ca va veti face aceasta boala. Este putin probabil si pentru ca nu va puteti expune doar atingand pisica, deuarece ele nu poarta pe blana acesti paraziti. Deasemenea, nu puteti sa va infestati chiar daca sunteti muscati sau zgariati de o pisica. In plus, pisicile tinute in casa nu vaneaza si nu sunt hranite cu deseuri de carne sau carne nepreperata termic.

Cum se pot infesta oamenii cu Toxoplasma gondii?
Contactul cu solul contaminat cu oochistii infestanti este probabil sursa majora de contaminare a tuturor speciilor. In tarile industrializate, cea mai posibila sursa de contaminare este probabil consumul de carne infestata, insuficient preparata termic, in special de miel si de porc.  Deasemenea, oamenii se pot infesta consumand legume si fructe nesplate. Oochistii pot fi uneori prezenti in unele produse lactate nepasteurizate, cum ar fi laptele de capra. Toxoplasma gondii poate fi deasemenea transmisa direct, de la femeile insarcinate la copii, inainte ca acestia sa se nasca.
Exista 2 categorii de indivizi care prezinta un risc mai ridicat; femeile insarcinate si indivizii imunodeficienti. Infestarea congenitala este insa principala problema la om. In jur de o treime, pana la jumatate din mamele care coopteza infectia in timpul sarcinii nasc copii infestati.   Marea majoritate a mamelor care se infesteaza in timpul sarcinii nu prezinta semne clinice. La fel, marea majoritate a nou-nascutilor cu toxoplasmoza, nu manifesta semne clinice la nastere, acestea pot aparea mai tarziu. Pierderea vederii, reterdare mentala, pierderea auzului sau moartea in cazurile severe sunt simptomele toxoplasmozei la copii infestati congenital.
La indivizii cu imunodeficienta – cei aflati sub tratament imunosupresiv( de ex. pentru cancer sau transplante de organe) sau cei cu boli imunosupresive ca SIDA, hipertrofia ganglionilor limfatici, afectiuni oculare si ale sistemului nervos, boli respiratorii, cardiace – sunt semnele cele mai des intalnite. La acesti pacienti-in special la cei cu SIDA-sunt frecvente reacutizari ale bolii iar rata de mortalitate este mare.  In trecut, indivizii imunodeficienti si femeile insarcinate erau sfatuite sa evite pisicile. Oricum, centrele pentru controlul bolilor (CDC) ne sfatuiesc acum ca acest lucru nu este necesar.

Cum putem preveni toxoplasmoza?
•    Nu consumati carne insufficient preperata termic. Ea trebuie preparata la temperaura de cel putin 70 grade Celsius pentru 20 minute.
•    Nu beti lapte nepasteurizat.
•    Nu mancati fructele si legumele nespalate.
•    Spalati-va pe maini  si spalati suprafetele pe care preperati mancarea dupa ce ati pus  pe ele carne cruda.
•    Purtati manusi atunci cand lucrati in gradina.
•    Spalati-va pe maini inainte de masa (in special copii).
•    Tineti acoperite gropile cu nisip in care se joaca copii.
•    Nu beti apa decat din surse imbuteliate.
•    Nu dati pisicilor carne cruda sau insufficient preperata termic. Nu le dat sa bea lapte nepasteurizat.
•    Nu lasati pisicile sa vaneze sau sa umble pe-afara.
•    Nu permiteti pisicilor sa foloseasca locul de joaca al copiilor pe post de litiera.
•    Indeprtati fecalele din litiera zilnic si spalati-o  zilnic.
•    Femeile insarcinate si persoanele imunosupresate nu ar trebui sa spele litiera.
•    Tineti sub control populatia de rozatoare si alte potentiale gazde intermediare.

 

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale