Demodecia la caine ( Raia Demodecica )

Demodecia la caine este o raie cu evolutie grava la tineret,manifestata prin : dermatitta scuamoasa, pustuloasa si foliculita cu tendinta de generalizare, produsa de Demodex Canis

Demodex canis – imagine microscop :

Etiologie :
Demodex Canis este un acarian cu corpul vermiform prevazut cu un rostrum latit, prezinta 4 perechi de membre atrofiate.

Ciclul Evolutiv:
Parazitii se dezvolta in foliculii pilosi si glandele sebacee, uneori ajung si in capilarele sanguine, in limfonoduli sau organele interne – in ficat,splina,rinichi,mamela si in excremente.
Demodecsii se hranesc cu sebum si celulele de la nivelul foliculilor.
Femelele, dupa fecundarea produsa la suprafata pielii,patrund in derm, in folicuii pilosi si in glandele sebacee unde, dupa scurt timp,ponteaza sute de oua care in 3-6 zile eclozioneaza.,iar larvele vermiforme iesite dupa aproximativ 36 de ore se transforma in protonimfe – aceste in 4 zile sufera un process de naparlire transformandu-se in deutonimfe.
Deuronimfele ajung la suprafata tegumentului fiind antrenate de eliminarea sebumului glandei in care au fost localizate. Deutonimfele traiesc pe suprafata epidermei 24-36 de ore, timp in care de deplaseaza pe distante mici. Dupa acest interval,nimfele se transforma in adulti capabili sa se reproduca.
Dupa copulare, masculii raman la suprafata epidermei si in 5 zile mor,iar felele fecundate patrund in derm si incep ciclul de depunere a oualor. Dupa ponta, femelele sunt eliminate impreuna cu sebumul la suprafata tegumentului si in 4-6 zile mor.
Durata ciclului evolutiv intergral este de 10 – 21 zile.

Epidemiologie:
Sursele de contaminare le reprezinta cainii bolnavi si mai putin obiectele poluate.
Contaminarea se face direct prin contactul cu animalele bolnave –  deutonimfele aflate la suprafata tegumentului trec usor pe corpul altor animale. Este probabila si contaminarea pe cale galactogena,dar unele aspecte ale macinismelor de transmitere nu au fost inca elucidate.
In mediu, demodecsii supravietuiesc pana la 6 zile,iar la uscaciune acestia se distrug in 60 minute.
Demodecia este considerate o boala sporadica si necontagioasa desi in canisele aglomerate poate sa evolueze simultan la mai multe animale indeosebi la cateii-frati din aceeasi fatare.
Receptivitatea animalelor este conditionate de numerosi factori:
– rasa : demodecia se intelneste mai frecvent la rasele de caini cu par scurt: Boxer,Teckel,Dalmatian,Doberman.
-sexul: se pare ca sexul nu este un factor de receptivitatea,desi masculii sunt mai predispusi.
-varsta: are o deosebita importanta, in sensul ca Demodecia este o boala a cainilor tineri, ce evolueaza cel mai frecvent intre varsta de 3 luni pana la 1 an. Dupa aceasta varsta, cazurile sunt mult mai rare,rareori se semnaleaza imbolnaviri la cainii adulti si batrani.
-starea tegumentului: seboreea crescuta favorizeaza multiplicarea demodecsislor, iar acestia la randul lor stimuleaza seboreea astfel ca se creeaza un cerc vicios. Parazitii se dezvolta mai bine in pielea inflamata, bogata in exsudat si cu pH – ul alcalin. Baile frecvente cu sampoane puternice si iritante slabesc rezistenta naturala a tegumentului.
-starea generala animalului: carentele alimentare in vitaminele A,C, K, B6, B12, excesul de glucide si lipide marind receptivitatea animalelor la aceasta boala parazitara.
Demodex canis  este un simbiont al pielii cainilor, fiind frecvent depistat pe tegument la  aproximativ 60% din  cainii considerati clinic sanatosi. Echilibrul simbiotic poate fi intrerupt  prin interventia unor factori stresanti sau a deficientelor imunitare.

Cum afecteaza acest parazit animalul meu ?
Factorii favorizanti actioneaza prin ruperea echilibrului dintre organismul – gazda si populatia de demodecsi, astfel incat de la 10 paraziti prezenti intr-un folicul pilos se poate ajunge la 50 paraziti determinand declansarea bolii.
Demodecsii determina actiune mecanic-iritativa prin prezenta unui numar mare de paraziti in foliculul pilos, prin miscarile, nutritia si multiplicarea lor produc dilatarea foliculara, instalarea proceselor inflamatorii – foliculita – ce poate deveni in cele mai  multe cazuri supurativa. Actiunea iritativa permanenta stimuleaza secretia glandelor sebacee producand astfel o stare seboreica favorabila multiplicarii acarienilor.
Parazitii exercita o actiune iritativ-inflamatorie si distructiva la nivelul foliculilor pilosi si a glandelor sebacee ce determina distructii in cheratogeneza, suprainfectarea epidermei si a glandelor cu flora piogena, se produce distrugerea foliculilor pilosi urmata de depilatie – pe acest fond se grefeaza si se dezvolta flora bacteriana de asociatie (Stafilococi,Streptococi),pH-ul se modifica devenind astfel alcalin.

Actiunea toxica: parazitii elinina toxine la care se adauga sis toxinele eliberate de flora bacteriana de asociatie – toxinele traverseaza foliculul pilos si ajung astfel in circuitul sanguin prin intermediul caruia patrund in orgenele interne si determined nefrita, hepatita si procese de degenerescenta.

Care sunt simptomele demodeciei la caine?
Perioada de incubatie este cuprinsa intre 6-8 saptamani.
Demodecia evolueaza sub doua forme: forma uscata  si  forma umeda
forma uscata: debuteaza in regiunea capului (periorbitar), la comisura buzelor,pe obraz,la baza urechilor,pe fata externa a conchiei auriculare, in regiunea cervicala. Pielea afectata are culoarea rasie-caramizie datorita eritemului, se constata scvame fine alb-galbui pe suprafete mici, usor detasabile, iar hipersecretia se sebum da aspectul uleios al pielii. Starea generala nu este afectata. Sebumul eliminate se descompune si degaja un miros respingator. Demodecia uscata este lipsita de prurit.
forma umeda:  sau  forma pustuloasa este intodeauna continuarea formei uscate fiind insotita de depilatii intense, neregulate, pielea este edematiata si dureroasa,degajand un miros respingator de mucegai.. Pe tegument se formeaza pustule de culoare alba ce contin puroi alb-galbui. Animalele prezinta prurit  intens si datorita gratajului apare hipercheratoza. Demodecia umeda este pruriginoasa, gratajul (scarpinatul) este intens si contribuie la formarea unor leziuni care sangereaza. Leziunile se extend pe intreaga suprafata a corpului,animalele slabesc,sunt triste,anorexice,in cazuile nefericite apar complicatii renale (nefrita) . Piele devine cutata, asemenatoare scoarte de copac.
Dupa o evolutie de 3-4 luni, finalul este letal.

Care sunt cauzele demodeciei ?
Boala apare din cauza scaderii imunitatii animalului. Demodex canis traieste ca si saprofit  pe pielea unui caine sanatos. in momentul in care apar probleme ce duc la scaderea sistemului imunitar, se creeaza un dezechilibru iîn favoarea parazitului, populatia de pe pielea acestuia creste, rezultatul fiind aparitia bolii.

Cum se pune diagnosticul de demodecie?
In forma acuta, se stabileste prin corelarea datelor epidemiologice cu aspectele clinice si examenul microscopic.

Cum se poate prevenii boala  ?
Prevenirea demodicozei este greu de realizat si depinde mult de statusul imunitar al caineluii. Trebuie asigurata o dieta corespunzatoare nevoilor fiziologice ale animalului, suplimente vitamino-minerale si un mediu de viata adecvat, ferit de factorii de stres care pot duce la scaderea imunitatii amimalului tau..
Deasemenea se recomanda produse spot-on administrate o data pe luna.

Cum se trateaza demodecia?
Tratamentul demodicozei este de lunga durata  si trebuie sa vizeze distrugerea parazitului, tratarea de urgenta suprainfectiilor aparute si in ultimul rand stimularea sistemului imunitar. Antiparazitarele folosite in tratamentul demodicozei sunt: ivermectinele, amitrazul, milbemicina etc.
In canise
Este obligatorie instituirea carantinei si examenul cainilor nou introdusi, asigurarea unui regim alimentar care sa corespunda din punct de vedere calitativ si cantitativ, asigurarea conditiilor de igiena in  custi,padocuri,adaposturi,efectuarea deparazitarilor curente ale spatiilor de cazare.

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale