Coprofagia la caine

Coprofagia sau scatofagia este un obicei neplacut si dezgustator al cainilor, acela de a manca fecale. Cuvantul „coprofagie” provine din limba greaca, din termenii copro=fecale si phagie=a manca. Nu toti cainii fac asta, dar stapanii tind sa ignore acest obicei, crezand pur si simplu ca… asa sunt cainii.
Acest obicei este perfect natural in unele situatii, iar alteori este doar un comportament deviant. Acum vom discuta despre cauzele de ordin medical ce determina cainele sa nu fie atat de manierat pe cat ne-am dori. Bineinteles vom veni si cu solutii la aceasta problema, pentru a putea a avea si dumneavoastra un catel cu  respiratie „proaspata”.

Cauze medicale

In fata lor cainele este obligat sa recurga la acest obicei. Aceasta situatie e cu doua fete. In primul rand una negativa in care organismul cainelui sufera dintr-un oarecare motiv si atunci trebuie luate masuri de urgenta. In al doilea rand, o fata pozitiva, din care rezulta ca patrupedul nu are o problema/ deviere de comportament. In acest caz coprofagia se poate inlatura usor, in momentul in care incepem tratamentul pentru afectiunea ce a determinat acest obicei.

Orice problema medicala ce duce la o absorbtie scazuta de nutrienti, poate avea ca si consecinta scatofagia. In functie de semnele manifestate de caine (scaun moale, nu ia in greutate, varsaturi, stare alterata) asociate unei scatofagii, un consult veterinar este obligatoriu.

Exista o serie de afectiuni care pot cauza malabsorbtie la nivel intestinal si implicit coprofagie. Cainele nu isi primeste toti nutrientii de care are nevoie si astfel isi suplimenteaza  dieta cu fecale, mai usor digerabile. Aportul insuficient de nutrienti duce la malnutritie, cainele va pierde mult din greutate. In situatia unui caine cu un apetit crescut pentru fecale, urmatoarele afectiuni pot fi suspectate:

– Paraziti interni;
– Infectii intestinale;
– Hipertiroidism;
– Boli pancreatice;
– Alergii alimentare;
– Diabet;
– Boala Cushing;
– Carente de vitamine si minerale;
– Infometare.

Parazitozele intestinale masive, precum si infectiile intestinale, determina o scadere a absorbtiei la nivel intestinal. Cainele nu isi mai satisface nevoile nutritionale si atunci gaseste in fecale o sursa facila de nutrienti. Daca descoperiti excremente de consistenta scazuta sau in care se afla hrana partial digerata, cereti degraba sfatul medicului veterinar. Afectiuni precum diabetul, boala Cushing, hipertiroidismul sau medicamente din clasa steroizilor, provoaca o crestere a apetitului, iar unii caini se indreapta si spre fecale  pentru a-si stampara pofta.

Malnutritia este adesea asociata cu coprofagie. O dieta saraca, formata din hrana de slaba calitate, hipocalorica nu reuseste sa furnizeze toti nutrientii necesari unei bune functionari a organismului. Iar cainele incearca sa consume orice ii poate aduce un aport suplimentar de calorii. Cainele poate ajunge sa isi consume fecalele sale sau ale altor animale si atunci cand mancarea pe care o primeste nu e pe gustul sau. Situatie in care va trebui sa alegeti alta marca de hrana pentru catei.

Carentele de vitamine si minerale sunt o alta cauza a coprofagiei. Fecalele ierbivorelor contin cantitati importante de vitamine din grupul B. Lupii si unii caini, consuma regulat acest tip de fecale pentru a suplimenta vitaminele B. Excrementele altor animale (pisica) aduc si ele in dieta minerale pe care cainele nu le- a primit din hrana.
Solutii impotriva scatofagiei

In functie de cauza ce a determinat scatofagia, exista o multime de solutii pentru a scapa cainele de acest obicei neplacut:

– Consult veterinar: pentru a elimina din start orice cauza de natura medicala. Odata cu tratarea afectiunii incriminate si acest obicei se va opri.

– Dieta completa si echilibrata: alegeti o hrana de calitate, adaptata varstei, taliei si conditiei cainelui.

– Schimbati hrana: daca aveti un caine plictisit de acelasi tip de mancare sau care stramba din nas la tipul de hrana oferit momentan. Respectati sfatul de la punctul precedent.

– Hraniti mai des: daca aveti un caine cu un apetit crescut (mancacios). Impartiti ratia zilnic la doua, respectiv trei mese. Puii vor primi chiar patru mese pe zi.

– Curatati: indepartati fecalele imediat ce au fost eliminate. Astfel cainele nu mai are contact cu ele. Cainii inchisi in tarc isi pot consuma fecalele in momentul in care s-au acumulat si nu i s-a facut curat. Pentru a-si face singur curatenie el recurge la scatofagie.

– Activitate: scoateti- l la plimbare, oferiti destule jucarii,  jucati- va cu patrupedul dumneavoastra. Nu lasati cainele sa se plictiseasca (unii caini plictisiti aleg sa isi manance fecalele).

– Plimbati cainele in lesa: astfel aveti control asupra lui si nu ii permiteti sa se apropie de excrementele intalnite in drum.

– Distrageti atentia: in momentul in care vedeti cainele apropiindu-se de fecale, distrageti-i atentia. Strigati „NU”, chemati- l la dumneavoastra si oferiti- i o recompensa. Aruncati- i o jucarie in apropiere!

– Nu certati/ nu bateti cainele: in momentul in care a facut in casa. Din cauza anxietatii, data viitoare el isi va consuma excrementele pentru a ascunde probele incriminatoare. Dresati cainele sa faca afara.

– Oferiti o aroma neplacuta fecalelor: unii caini chiar adora gustul de fecale. In cazul lor turnati peste fecale sos tabasco, piper, lamaie, otet sau orice substanta care nu place cainelui. In pet- shop gasiti diverse substante destinate acestui scop.

– Litiera: daca aveti un caine fascinat de litiera pisicii, atunci dati dovada de creativitate si mutati litiera intr-un inaccesibil cainelui, dar in care pisica poate accede cu usurinta.

Acest obicei „scarbos” poate fi scos usor din comportamentul cainelui, daca depistati cauza si luati imediat masuri de contracarare. In cazul puilor este un act natural determinat de curiozitate si mostenirea genetica. Din fericire oadata ajunsi la varsta adulta majoritatea catelusilor renunta singuri la acest obicei.

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale