Igiena dentara

Considerat  pana nu demult de catre proprietari, dar de ce sa nu o spunem si de catre medicii veterinari, un capitol fara prea mare importanta in ingrijirea animalelor de companie,(asta se intampla la noi in tara, in tarile cu traditie in cresterea cainilor si pisicilor, lucrurile stand cu totul altfel), domeniul stomatologiei veterinare ia amploare ca urmare a cazuisticii numeroase din cabinete dar si mai mult datorita interesului celor mentionati de a practica o preventie in locul unui tratament.
Pentru a vedea cum stau lucrurile pe la altii, la ora actuala, Societatea Americana de Stomatologie Veterinara recomanda o curatire completa a dentitiei animalelor de companie la fiecare 6 luni, exact asa cum medicii stomatologi ne recomanda noua, oamenilor. Practic, trebuie sa ne imaginam ce s-ar intampla cu dintii nostri daca intre vizitele la stomatolog nu i-am spala deloc si o sa avem aceeasi senzatie pe care o au animalele noastre de companie, mai cu seama ca cea mai mare parte dintre acestea nu au fost duse niciodata la veterinar pentru un control stomatologic.
Ingrijirea dentitiei animalelor de catre stapini, acasa, reprezinta baza preventiei. Daca acest lucru ar fi facut, cu siguranta ca nu va mai fi nevoie de vizita la veterinar o data sau de doua ori pe an, ca sa nu mai vorbim de cheltuielile cu manopera si anestezia.
Cum poate face asta stapanul?

Periuta de dinti
La fel cum ne spalam noi pe dinti asa trebuie procedat si cu prietenul nostru canin sau felin. Fibrele periutei de dinti vor trebui sa ajunga la demarcatia dintre dinti si gingie, indepartand astfel resturile alimentare. Periuta trebuie actionata pana in cele mai ascunse si greu accesibile zone pentru o curatire completa.
La momentul aparitiei acestui text, la noi in tara exista deja in magazinele de specialitate periute de dinti adaptate ca forma pentru caini si pisici. Daca nu aveti la indemana una, le puteti folosi pe cele umane, dar acestea sunt mai greu de manipulat in gura anilalelor de companie.
Pasta de dinti

NU FOLOSITI PASTA DE DINTI UMANA LA ANIMALELE DE COMPANIE!!!. Acesta contine substante care nu trebuiesc inghitite si care ar afecta stomacul animalului daca ar ajunge acolo.
Pastele de dinti pentru animale sunt cu diverse arome: menta(pe care oamenii au tendinta sa o prefere  ca un parfum, dar animalele o prefera ca si aroma), pui, ficat sau malt (acestea fiind in general aromele lor preferate).

Spray-urile dentare
Unele animane nu permit sub nici o forma sa le fie atinsi dintii cu ceva. Pentru ele exista spray-uri cu substante care pulverizare in cavitatea bucala exercita o actiune satisfacatoare de curatire a placii dentare.

 Hrana complementara pentru curatirea dentitiei (Dental Treats)
Unele pisici nu vor permite nimanui vreodata sa le umble in gura, pentru nici un motiv. Ele nu tolereaza periajul dentar, nici periuta de dinti si nici spray-urile. Pentru acestea, consumul unor alimente complementare, cu forma, marime, structura si textura speciala dar in plus si foarte gustoase, reprezinta singura metoda de ingrijire a dintilor la domiciliu. Aceste alimente sunt concepute in asa fel incat sa promoveze o masticatie cat mai indelungata iar prin efectul lor abraziv sa indeparteze placa dentara. Este recomandat consumul zilnic de „dental treats-uri”, ca o rutina in ingrijirea dentitiei prietenilor nostri patrupezi.
La caini, cercetarile au aratat ca mestecatul zilnic al unor „dental treats-uri”este la fel de benefic precum periajul. Molti stapani prefera oasele mari de vita, dar acestea nu sunt de preferat deoarece pot produce obstructii intestinale.

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale