Intoxicatia cu ciocolata

Intoxicatia cu ciocolata a cainelui nu este atat de neobisnuita precum ai crede. De fapt, ciocolata este a 3-a cauza de intoxicatie la caini. Aceasta este cauzata de Teobromina continuta de ciocolata care afecteaza sistemul nervos central al cainelui tau, precum si muschii inimii.

Intrucat teobromina este extrem de periculoasa pentru sanatatea cainelui tau, nu ar trebui sa-i dai  ciocolata – indiferent cat de mult o cere si indiferent de cat de frumos se uita la tine cu ochisorii aceia de catelus adorabil! Cu toate acestea, accidentele se intampla si daca suspectezi ca animalul tau a mancat ciocolata ar trebui sa-ti contactezi veterinarul pentru sfaturi. In plus, daca suspectezi ca animalul a consumat multa ciocolata (pentru marimea acestuia) du-l la veterinar imediat!

Cand ciocolata este „prea multa”?
Ce inseamna prea multa ciocolata? Si in ce cantitati ciocolata devine letala? Orice cantitate de ciocolata este prea mult, dar doza letala de teobromina depinde de marimea cainelui tau si de varsta acestuia, precum si de cantitatea si de tipul de ciocolata pe care a ingerat-o.
De exemplu, un caine mic este mult mai probabil sa se intoxice cu o cantitate mica de teobromina continuta in 2 tablete de ciocolata neagra decat un caine mare, iar un caine mai batran, care nu este intr-o stare excelenta de sanatate, este mai predispus la o intoxicatie decat unul tanar si sanatos.
In plus, cantitatea de teobromina pe care cainele tau a digerat-o depinde de tipul de ciocolata pe care a ingerat-o. De exemplu, ciocolata de menaj contine de 6 ori mai multa teobromina decat ciocolata cu lapte. Cu toate acestea, un caine mare, precum un Dogo Argentinian sau un Dog German, poate manca o cantitate mare de ciocolata inainte sa devina periculos, dar chiar si cantitatile mici pot cauza probleme digestive la rasele mai mari. Trebuie sa iei in considerare starea generala de sanatate a patrupedului inainte de a-i risca viata.

Simptomele intoxicatiei cu ciocolata
La inceput, simptomele intoxicatiei cu ciocolata includ voma, diaree si hiperactivitate, dar odata cu trecerea timpului pot aparea simptome mai serioase. Ritmul cardiac al cainelui tau ar putea creste si ar putea cauza aritmie, pot avea loc spasme musculare si gafait excesiv. Alte complicatii datorate intoxicatiei cu ciocolata includ hipertermie, urinare excesiva, crize, coma si chiar deces.

Tratament
Daca suspectezi ca animalul tau a facut intoxicatie cu ciocolata, ar trebui sa-l duci la veterinar imediat. Nu pierde timp pretios in incercarea de a-l vindeca (acest tip de intoxicare este mult prea serioasa). Tratamentul pentru difera in functie de severitatea intoxicatiei. Veterinarul iti poate ajuta cainele prin inducerea vomei, stabilizarea ritmului sau cardiac si a respiratiei, controlul crizelor si incetinirea absorbtiei Teobrominei. De asemenea, daca animalul tau este deja in coma, are nevoie de spalaturi stomacale.

Protejarea cainelui

Cum iti poti proteja cainele de intoxicatia cu ciocolata si cum il poti dezvata de tentatia acestor dulciuri? In primul rand nu hrani cainele cu ciocolata! Nici macar cu o bucata mica.
In al doilea rand, fii atenta sa nu lasi aceste dulciuri in locuri unde pot fi la indemana cainelui. Acest lucru este important in perioadele sarbatorilor cand multi dintre noi avem tendinta de a pune ciocolata in vase si pe mese pentru oaspeti.
In ultimul rand, daca ai multi oaspeti in timpul sarbatorilor, informeaza-i asupra faptului ca nu au voie sa-i ofere cainelui ciocolata. Majoritatea persoanelor, in special cele care nu au animale de companie, cu siguranta nu au auzit despre intoxicatia cu ciocolata!

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale