Insuficiena renala acuta si cronica la pisica

Insuficienta renala acuta este o afectiune descrisa ca declin subit al functiilor renale care apare de obicei pe parcursul catorva ore pana la cateva zile. Este obligatorie ingrijirea veterinara.
Denumire populara: Insuficienta renala acuta

Diagnostic
Semnalmente clinice primare: Anorexie (animalul nu mananca), voma, isbugnire acuta de diaree, deprezie, deshidratare, dureri abdominale la palpare, ulceratii bucale

Semnalmente clinice secundare: Unele pisici urineaza cantitati mai mici, febra.
Incidenta boala: Incidenta poate creste in timpul lunilor de iara si toamna din cauza riscului crescut de expunere la antigel care contine ethylene glycol.
Cauze: Toxine, boli sistemice, probleme de de circulatie sangvina.
Diagnostic diferential: Insuficienta renala cronica, insuficienta hepatica, diabet, hipertiroidie, pancreatita
Prezentare generala: Insuficienta renala acuta (IRA) este o afectiune ce se poate descrie ca o afectare profunda a functiei renale ce poate aparea in zile sau chiar ore. Rolul rinichiului este acela de a filtra sangele si a elimina toxinele. Orice agresiune asupra rinichiului poate duce la afectarea functiei lui si la acumularea de toxine in sange. Functia renale poate fi verificata prin determinarea ureei si creatininei. Cauze ale IRA sunt in general 3: nefrotoxine, probleme circulatorii si de irigare a tesuturilor si boli sistemice. boli ca hipertiroidismul sau diabetul pot declansa IRA daca nu sunt tinute sub control. Una din cauzele frecvente ale aparitiei IRA este ingerarea de antige (etilen glicol). Acesta este dulce la gust dar chiar si cantitati mici de substanta poate determina aparitia insuficientei. Este importanta diferentierea intra insuficienta renala cronica si cea acuta (IRA/IRC)intrucat IRA poate fi reversibila dar necesita o interventie medicala rapida si agresiva.
Prognostic: In general, prognosticul pentru insuficienta renala acuta depinde de 4 factori, incluzand severitatea disfunctiei renale, raspunsul la tratament, masura in care au fost afectati rinichii si posibilitatea de a gestiona alte efecte, ca durerile abdominale si voma.

Tratament
Tratament acasa: Nici un tratament la domiciliu cunoscut nu ar fi suficient sa trateze insuficienta renala acuta.
Tratament clinica: Obiectivul tratamentului insuficientei renale acute este de a limita afectarea rinichilor, de a stimula productia de urina si de a contracara orice efecte ale cresterii toxinelor din sange. Este necesara ingrijirea veterinara. Ingrijirea initiala implica obtinerea analizelor de sange si urina, administrarea de fluide intravenous, monitorizarea eliminarii de urina; radiografii/ ecografii abdominale si tratarea oricaror efecte generate de cresterea toxinelor din sange. Pentru a scadea afectarea suplimentara a rinichilor, se impune tratament agresiv cu fluide. Productia de urina este stimulata cu diuretice. Simptomele tipice includ greata, voma si inapetenta. Acestea sunt tratate cu anti-vomitive si suport nutritiv.

Insuficienta renala cronica (Pisica)

Insuficienta renala cronica (IRC)este o afectiune ireversibila, dar care adesea avanseaza lent, care este tinuta sub control, nu vindecata. Scopul tratamentului este de a incetini evolutia bolii si de a minimiza schimbarile in alte sisteme ale corpului.
Denumire populara: Insuficienta renala cronica
Denumire stiintifica: Insuficienta renala cronica

Diagnostic
Semnalmente clinice primare: Cresterea volumului de urina eliminata si a cosumului de apa (poliurie si polidipsie), letargie si scaderea nivelului de activitate obisnuit, pirderea apetitului (anorexie) si pierderea in greutate, anemie
Semnalmente clinice secundare: Vomismente, ulceratii sau afte in gura (stomatita si glosita), se poate ajunge uneori pana la pierderi ale densitatii osoase si ale dintilor, miros de amoniac sau acetona a respiratiei.
Incidenta boala: Insuficienta renala cronica este una dintre cele mai comune afectiuni cornice la pisici si una dintre cele mai comune cauze ale mortii la pisicile varstnice.
Distributie geografica: N/A
Cauze: Hipertensiune (presiune arteriala mare), Mediate imunn (sistemul imunitar incepe sa atace tesuturile din corp), Neoplazii (celule canceroase care aparea in rinichi sau pot metastaza din alte organe).
Diagnostic diferential: Diabet insipid (poate de asemenea determina cresterea urinarii si consumului de apa), Neoplazii (cancer).
Prezentare generala: Rinichiul este compus din milioane de unitati filtrante (nefronii). Fiecare nefron are o zona filtranta (glomerul) si tubuli unde apa si alte substante sunt reabsorbite. IRC poate afecta pisicile de orice varsta si se poate dezvolta ca urmare a traumatismelor de orice fel (infectii, boli autoimune, petre/nisip la rinichi, toxine) si isi poate avea originea la oricare parte a nefronului. Cand o parte a nefronului este vatamata prea mult, acesta va degenera in totalitate. Pe masura ce mor tot mai multi nefroni, rinichiul isi altereaza structura si forma. Atunci cand un nr prea mare de nefroni a fost distrus, se instaleaza IRC. Este IMPORTANT de retinut ca se poate detecta IRC-ul din faze incipiente, prin analize de sange, urina si ecografie, Inainte ca semnele clinice sa apara. Semnele primare sunt subtile, pisica doarme mai mult, nu se mai joaca. Se pot observa urinari mai dese si consum de apa mai mare. Mai tarziu apar lipsa apetitului si pierderea in greutate precum si miros de amoniac sau acetona a respiratiei.
Prognostic: Insuficienta renala cronica este o boala care este tinuta sub control, incercand incetinirea evolutiei si mentinerea unei bune calitati a vietii. Nu este o boala ce poate fi vindecata.

Tratament
Tratament acasa: Odata ce o pisica ce sufera de insuficienta renala cronica a fost stabilizata, proprietarul si veterinarul trebuie sa intocmeasca un plan de ingrijire la domiciliu pentru a mentine o calitate cat mai buna a vietii pisicii si pentru a incetini evolutia bolii. Dietele pentru rinichi restrictioneaza adesea proteinele; suplimentele de potasiu si cele care scad absorbtia fosforului din tractul gastro-intestinal pot ajuta. Se asigura medicatie regulata pentru controlul presiunii sanguine si pentru a incetini pierderea proteinelor prin rinichi. Avand in vedere ca se pierde mult lichid, adesea stapanii invata sa administreze fluide subcutanat sau intravenos prin cateter (branula).

Tratament clinica: Tratamentul initial implica cel mai adesea administrarea de fluide intravenos (IV), prin intermediul unei branule introduse in vena. Scopul este acela de a reduce azotul uremic din sange si creatinina in timp ce in paralel se urmareste echilibrul electrolitic si controlul hipertensiunii.

 

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale