Dilatatia si torsiunea gastrica la caini

Dilatatia gastrica este o urgenta medicala, iar torsiunea gastrica este o urgenta chirurgicala.
Dilatatia gastrica reprezinta marirea in volum a stomacului pe baza acumularii de gaze sau fluide, pe fondul unei deficiente de golire. Torsiunea gastrica este o consecinta grava a dilatatiei si consta in rotirea stomacului in ax longitudinal, de la 90o pana la 360o. Dilatatia stomacului nu se finalizeaza intodeauna cu torsiune, insa in majoritatea cazurilor torsiunea este provocata de catre diltatie.

Ambele conditii reprezinta urgente medicale, ba mai mult torsiunea gastrica este o urgenta chirurgicala. Rata de mortalitate este destul de mare (30% pana la 50% din cazuri), astfel ca ajutorul medical de specilitate trebuie solicitat imediat. Primele doua ore sunt critice, dupa acest interval de timp, cu fiecare minut trecut, sansele de supravietuire ale animalului scad vertiginos. Dilatatia si torsiunea stomacului recunoscute la timp de catre stapan, pot fi tratate si viata cainelui poate fi salvata.

Mecanism de producere

Desi studiata indelung aceasta problema, medicii veterinari nu au reusit sa formuleze o cauza exacta ce duce la aceasta conditie.

Cert este ca dintr-un motiv necunoscut, in stomac se acumuleaza gaz sau fluid, ce determina cresterea in volum a acestui organ. Neelucidata este si cauza ce impiedica degajarea continutul stomacului, astfel incat gazele ramane cantonate in cavitatea gastrica. Dilatatia si torsiunea apar la un caine pana in acel moment perfect sanatos.
Gazele provin de regula din ingestia aerului, fermentarea continutului gastric sau alte reactii metabolice. Lichidul apare prin ingerarea unei cantitati mari de apa sau secretie gastrica ridicata.

La caini stomacul nu este atasat de cavitatea abdominala, ca la om. Astfel stomacul, umplut cu are, are tendinta sa se roteasca (dea peste cap). In acest moment avem de-a face cu torsiunea. In momentul in care stomacul s-a rasucit, orificiile cardia si pilor sunt inchise definitv, iar continutul gastric nu mai poate fi evacuat. Ragaitul si vomitatul sunt imposibile. Splina, fiind atasata de stomac, sufera aceeasi miscare de rotatie.

Reactiile se acutizeaza, pe masura ce continutul gastric fermenteaza si mai mult si se elibereaza o cantitate si mai mare de gaze. Distensia stomacului are efecte nefavorabile asupra organelor invecinate. Presiunea impusa diafragmei determina alterarea respiratiei. Vasele mari de sange din cavitatea abdominala sunt si ele comprimate, provocand ischemia organelor din jur. Torsiunea intrerupe aproape definitiv circulatia proprie a stomacului, astfel ca portiuni din acest organ raman neirigate, necroza fiind iminenta. Intrucat circulatia este blocata la nivel abdominal, inima dispune de o cantitate insuficienta de sange pentru a mai pompa. Tensiunea arteriala se prabuseste si apare aritmia cardiaca. De aici pana la soc si mai apoi deces nu este decat un pas. In functie de gradul de dilatatie, peretele gastric se poate perfora, iar continutul stomacal, extrem de septic, va provoca peritonita. Aceasta asociata si cu infectarea tesutului necrozat al stomacului pot duce la septicemie.

Cauze

In  urma studiilor efectuate, au putut fi elucidate niste cauze favorabile instalarii dilatatiei gastrice.

Dilatatia si torsiunea gastrica se produc  de regula dupa mese, cand cainele depune un efort fizic. De aceea, foarte multi caini din serviciul armatei sau politiei sunt afectati. Acesti caini, nevoiti sa lucreze intens, nu au parte de repaus dupa ce au  mancat. Cainele ar trebui sa primeasca mancarea la cel putin o ora dupa efortul fizic, si ar trebui sa aiba parte de odihna doua ore dupa ce a mancat.

Stresul este adesea incriminat in aceasta problema. O situatie stresanta pentru caine este si nesiguranta mesei. De exemplu: mai multi caini hraniti deodata si in apropiere, mananca repede pentru a fi siguri ca nu li se fura mancarea.

Cainii flamanzi, ce primesc o singura portie, mare, pe zi sunt cei mai predispusi. Mancatul rapid duce la ingerarea unor cantitati mari de aer, ce nu apuca sa fie eliminate.

Hrana uscata, de calitate slaba, bogata in cereale favorizeaza dilatatia gastrica. Ajunsa in stomac, asimileaza lichid si fermenteaza usor. Continutul gastric se mareste rapid in volum ducand la distensia peretilor  stomacului, cu consecintele enumerate mai sus.

Apa consumata abundent in timpul mesei este o alta cauza. Cainele trebuie sa aiba apa mereu la dispozitie, exceptand mesele. Apa nu doar ca duce de la sine la cresterea continutului gastric, dar favorizeaza si  sporirea volumului hranei uscate. Apa se va oferi cainelui la cel putin 30 de minute dupa ce a mancat.

Hrana uscata de calitate joasa foloseste conservanti. Unul dintre acestia este acidul citric, ce are ca efect producerea de gaze la nivel gastric.

Dintr-un motiv necunoscut, vasele de mancare plasate la inaltime, au un efect pro-dilatatie. Lasati castronul cu mancare la nivelul solului.

Conform studiilor, cainii trecuti de prima tinerete (peste 7 ani) sunt mai predispusi la dilatatie si torsiune gastrica. Dintre acestia, 2/3 sunt masculi.

Cainii slabi, emaciati sunt mai predispusi decat cei obezi. Atat din cauza faptului ca mananca mai lacom, dar si pentru ca in cavitatea abdominala este mai mult spatiu care sa permita rasucirea stomacului. La cainii obezi, grasimea previne miscarile ample ale stomacului.

Rase de caini predispuse

Cainii de talie mare si uriasa sunt cei mai afectati de aceasta problema. Dintre acestia, cei cu un torace adanc, prezinta cel mai mare risc. Se pare ca aceasta conformatie anatomica permite stomacului sa efectueze miscarile de rotatie in ax.

Cele mai afectate rase de dilatatie si mai ales de torsiune gastrica sunt Dogul German si Bloodhound. La Dog German (Marele Danez) 4 din 10 exemplare sufera la un moment dat de torsiune gastrica. Alte rase de caini predispuse la aceste afectiuni sunt: Ciobanescul German, Caniche Standard, Ogar Afgan, Barzoi, Saint Bernard, Boxer, Akita, Setter, Collie, Prepelicar de Weimar, Shar-Pei, Labrador, Doberman, Terra Nova, Airedale Terrier, Malamut de Alaska s.a. Dintre rasele medii si mici, Basset Hound si Teckel, avand pieptul adanc, pot avea de-a face cu torsiunea gastrica. In general rasele de talie mica si medie sunt ferite de aceste probleme.

Semne si simptome

Dupa cum spuneam mai sus,  semnele dilatatiei/ torsiunii apar la un caine aparent sanatos, de obicei imediat dupa masa. Primele semne sunt reprezentate de hipersalivatie, voma fara eliminarea vreunui continut gastric (doar spuma) si umflarea abdomenului.

Cainele este nelinistit si nu sta locului. Apar dureri abdominale spontan, dar si la palpare. Abdomenul dilatat este dur, iar la percutie apare senzatia de gol. La acest moment dilatatia nu poate fi deosebita de torsiune.

Pe masura ce starea se agraveaza (in cazul torsiunii) apar: respiratia rapida si superficiala, paloarea gingiilor, ritm cardiac rapid, puls slab, slabiciune si apoi colaps. Daca animalul reuseste sa ragaie sau sa vomite, torsiunea gastrica este exclusa din diagnostic.