Diabet (Pisica)

Diabetul felin este o boala endocrina comuna a pisicilor. Simptomele uzuale sunt setea crescuta, urinare crescuta si pierdere in greutate in ciuda unui apetit crescut. Aceste simptome sunt rezultate ale incapacitatii organismului pisicii de a procesa glucoza. Aceasta afectiune duce la declinul treptat al starii de sanatate a pisicii si, ne tratata, va duce la decesul pisicii
Denumire populara: Diabet
Denumire stiintifica:
Diagnostic
Semnalmente clinice primare: Sete accentuata, urinare in cantitati crescute si apetit crescut asociat cu pierdere in greutate

.
Semnalmente clinice secundare: Stare proasta a robei din cauza lipsei de auto-toaletare, neuropatii periferice, mai ales pe trenul posterior unde se poate observa o postura plantigrada(pisica merge cu jaretele atingand pamantul).
Incidenta boala: Incidenta diabetului felin variaza de la 1 din 500 de exemplare, pana la 1 din 100 de exemplare. Obezitatea este un factor favorizant.

Distributie geografica: Nu este cunoscuta o anumita distributie geografica pentru diabetul felin.
Cauze: Pancreasul este incapabil sa secrete insulina si/ sau tesuturile nu pot raspunde corespunzator la insulina.
Diagnostic diferential: Stres, hiperadrenocorticism (sindromul Cushing), acromegalie (hormon de crestere in exces ceea ce duce la cresterea in exces a membrelor), cancer pancreatic, terapie medicamentoasa (glucocorticoizi).
Prognostic: Prognosticul pentru o pisica diabetica depinde de masura in care stapanul se dedica tratarii afectiunii, de comunicarea intre medicul veterinar si stapan si de un bun control al glucozei din sange prin dieta si administrarea de insulina. Ingrijirea corespunzatoare poate oferi unei pisici diabetice o viata relativ normala.

Tratament
Tratament acasa: Ingrijirea corespunzatoare la domiciliu consta in schimbarea dietei si in administrarea zilnica a unei forme de insulina. Sunt recomandate dietele bogate in proteine si cu un continut mai scazut de carbohidrati. Insulina este folosita pentru a tine sub control glucoza din sangele pisicii.
Tratament clinica: Dupa diagnosticare, medicul veterinar va prescrie insulina si schimbarea dietei. Starea pisicii va trebui reevaluata o data pe saptamana timp de aproximativ o luna de la inceperea tratamentului cu insulina. La fiecare vizita, pisica va trebui sa fie internata o zi, pentru a obtine serii de masuratori ale glucozei din sange. In functie de aceste masuratori, veterinarul poate schimba tipul sau doza de insulina.
Actiuni preventive: Daca o pisica prezinta simptome de diabet, ea trebuie sa fie examinata de un medic veterinar. Acesta si stapanul pisicii trebuie sa colaboreze strans pentru a oferi pisicii cel mai bun tratament si cea mai buna ingrijire.

 

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale