0
0

Buna ziua,

Avem un motan birmanez de apx. 11 ani, necastrat, cu un istoric de „pietre la rinichi (4 episode facute de-a lungul vietii, depistate la timp si tratate relativ usor), care a fost pe o dieta de prevenire a aparitiei struvitilor.
Vomita insa foarte mult; in stare de normalitate, vomita 1-2 pe saptamana. De aprox. 1 an, a inceput sa vomite de 3-4/saptamana (timp in care am incercat sa ii amestecam mancarea cu crochetele „sensitive stomach”, fara imbunatatiri majore insa), iar in ultimele 2 luni de 2-3/zi, de regula imediat dupa ce manca. A fost vaccinat si deparazitat la zi, iar motanul nu iese din casa.
In urma cu 2 luni, ne-am prezentat la veterinar, care ne-a recomandat ca 3 zile sa ii dam metoclopramide cu jumatate de ora inainte de masa, iar ca dieta pui fiert cu orez. Pe durata acestor 3 zile, nu a mai vomitat, dar dupa intreruperea acestui tratament, episoadele de voma au reaparut si daca vomita de 2-3 ori la rand, in ultima voma am gasit si putin sange.
Am mers iar la veterinar si am facut analize de sange complete, iar rezultatele au iesit normale. Din acest motiv, vet-ul nostru a indicat ca posibil diagnostic gastrita si ne-a prescris sucralfate (cu 1 ora inainte de masa) si metoclopramide (cu jumatate de ora inainte de masa) timp de o saptamana, pastrand dieta de pui cu orez. Primele 5-6 zile a fost ok, voma oprindu-se, dupa care a reinceput. Am oprit tratamentul dupa o saptamana si in urmatoarele 2-3 zile a vomat pana la un nou episod de voma cu sange.
Am mers din nou la veterinar unde i s-a facut si o radiografie a esofagului care, la fel, nu a evidentiat nicio problema.
Ni s-a recomandat sa incercam pentru 5 zile si un tratament cu prednisolone, impreuna cu sucralfate si metoclopramide si dieta de pui cu orez. Dupa inceperea acestui tratament, episoadele de voma au continuat timp de 3 zile, dar apoi s-au oprit pentru 7 zile, cand au reinceput (tratamentul cu prednisolone a fost oprit dupa ziua 5, iar motanul nu a mai vomat pentru inca 5 zile).
Daca inainte de tratament, voma aparea de obicei imediat ce manca, nemaiputand sa manance apoi nimic fara sa vomite, acum, de cele mai multe ori, vomita la cateva ore dupa masa sau dimineata pe stomacul gol. Daca insa se intampla sa vomite imediat dupa masa, continua apoi si este ok.
In concluzie, acum 2 saptamani a inceput acest tratament cu prednisolone, impreuna cu metoclopramide si sucralfate. Dupa 5 zile, am oprit prednisolone, dar am continuat cu metoclopramide si sucralfate. Metoclopramidul a fost oprit ieri (dupa 14 zile) si continuam cu sucralfate si omeprazole (inceput ieri), dar ieri a avut un episod de voma si astazi deja 2.
In afara de voma, motanul se comporta absolut normal, are pofta de mancare, chef de joaca, doarme la fel, nu a facut diaree, nu e constipat etc.

Va rugam sa ne sfatuiti ce e de facut. Sa continuam acest tratament? Sa il trecem din nou pe prednisolone?
Cum putem opri aceste episoade de voma?

0
0

Buna ziua

 

Scuze de intarziere am avut ceva probleme cu site-ul si nu am putut vizualiza intrebarile.

Parerea mea este ca ar trebui facute mai multe investigatii : amilaza si lipaza pancreatica si cea mai importanata ar fi o endoscopie

O zi buna

1 raspuns
Raspunsul tau
Name*
E-mail*
Oras