Cabinet veterinar

Cabinet veterinar

Facebook

Advertising

Utilaje Agricole TeleormanRadiologie 4 Vet Bucuresti

Program

Luni - Vineri :  09:00 - 13:00
                        15:00 - 18:00
Sambata  :        09:00 - 13:00
Duminica : INCHIS!
 

Contact

Adresa : Str. Negru Voda , Nr. 54,Contact Hari Pet Cabinet Medical Veterinar Alexandria Intreaba Medicul Veterinar Online
Alexandria jud. Teleorman
Telefon : - 0723.63.73.89
Urgente : - 0765.48.40.61
 

Depresia la caini - simptome, cauze, tratament

De multe ori, depresia canină se manifestă la fel ca cea umană. Animalul are zile mai proaste, în care este lipsit de viață, apatic și doarme mult. Câteodată devin iritabili fără un motiv aparent.

depresia la caini


Schimbările de stare și de comportament sunt cele mai frecvente și evidente. Câinele se retrage, evită stăpânul și activitățile de zi cu zi ale casei. Nu mai e dornic să se joace sau să iasă la plimbare. Nu se mai bucură când ajunge stăpânul acasă de la serviciu sau când i se aruncă jucăria favorită.


Letargia și anxietatea pun stăpânire pe el și nici un fel de stimul nu îl poate scoate din apatia asta. Stă culcat sau tolănit într-un colț confortabil al casei aproape toată ziua. Doarme mai mult decât de obicei, chiar și atunci când familia este acasă și în mod normal ar profita de aceste momente pentru a petrece timp cu ei.

Coada este purtată în jos, iar privirea e posomorâtă. Unii câini se irită ușor și chiar devin agresivi la anumiți stimuli, semn că la baza depresiei stă un factor de stres major. Pentru că nu au energia și dorința să iasă afară, își vor face nevoile înăuntru.

Pofta de mâncare este semnificativ afectată. Majoritatea câinilor evită mâncarea sau doar o miros în silă și se îndepărtează de castron. Există și o minoritatea canină ce găsește alinare în hrană și mănâncă mai mult decât de obicei. Depresia prelungită poate duce la deshidratare, pierdere sau creștere în greutate, în funcție de tipul de manifestare a depresiei în raport cu hrana.


Depresia la câini - Cauzele depresiei
Câinii sunt animale care agreează rutina și depind de  ea. Fiecare zi a lor se desfășoară după un program bine stabilit de stăpân și toate lucrurile esențiale din viața lui depind de acest program. Eh, în momentul în care intervin schimbări majore în rutina zilnică, definitive sau pentru o perioadă lungă de timp, întregul univers al câinelui este dat peste cap. Cei care nu reușesc să țină pasul cu schimbările, cad în depresie. Schimbarea locuinței sau a ambientului poate duce la depresie.

Stăpânul favorit lipsește mai mult de acasă și altcineva îi ia locul pentru plimbările zilnice sau pentru hrănit; plecarea copiilor la școală în alt oraș, la terminarea vacantei sau, cel mai trist, decesul stăpânului sau a unuia dintre membrii familiei, toate duc la depresie. Ca și noi, câinele îi simte lipsa și îl jelește în felul său. Unii câini se întristează atunci când le moare un prieten canin, cu care au împărțit locuința ani de zile.